Per Arnoldi

f. København 1941

Autodidakt og verdensberømt modernist

Per Arnoldi (f. 1941) er en autodidakt, verdensberømt og modernistisk kunstner. Han regnes for at være en af Danmarks vigtigste plakatkunstnere, skønt hans vidtrækkende produktion strækker sig over mange medier med maleri og skulptur – og som grafiker og designer. Arnoldi har udviklet sig fra 1960'ernes muntre og farverige popkunst til Bauhaus- og De Stijl-inspireret stram konstruktivisme og æstetik. Arnoldi er kendt for et stramt og let genkendeligt form- og farvesprog. Som kunstmaler benytter han altid grundfarverne rød, gul og blå.

Per Arnoldis vigtigste værker
Fra midten af 1960’erne og i 1970’erne blev mødet med den amerikanske popkunst en stor inspirationskilde for Arnoldi. Det kunstneriske gennembrud fik Arnoldi i 1970’erne som plakattegner i forbindelse med et samarbejde med Cirkus Arena og DSB.

Særligt Arnoldis værk i Mindelunden udmærker sig i hans kunstkarriere, hvor han vandt konkurrencen om at lave et momument til ære for de omkomne danske krigssejlere under 2. Verdenskrig. Værket forestiller et sort hav med et sigte, der understreger faren og tragedien, de danske sømænd led under krigen.

Arnoldi har sammen med den engelske arkitekt og designer Norman Robert Foster skabt et mindesmærke for det nationale politi i England, som mindes de politifolk, der er dræbt i tjeneste. 

Per Arnoldis kunstmission
Arnoldi ønsker at gøre kunsten anvendelig og at nå så stort et publikum som muligt. Han dyrkede kunstformidling med tidsskriftet Mobilia i årene 1964 til 1972 og senere som landskendt tv-vært på programmet Kunstquiz i 1983. Arnoldi har også arbejdet også som kunstnerisk rådgiver, heriblandt farvesætning til den nye Rigsdag i Berlin i år 2000 og i forbindelse med opførelsen af Operaen i København i år 2004, hvor han har designet logo og scenetæppe. Arnoldi er desuden en international succes i Japan, hvor han, ud over udstillinger, har haft store udsmykningsopgaver. På trods af en stor produktion ses hans værker ikke så ofte til salg.

I 2011 var Arnoldi formand for Statens Kunstråd, men måtte fratræde sin post efter syv måneder. Det skyldtes blandt andet de voldsomme protester, der havde været i forbindelse med Arnoldis formandskab, hvoraf hans politiske mantra bestod af, at kunst ikke skulle provokere eller skabe debat, men blot berige verden.

Kendte udstillinger
Arnoldi har udstillet på alt fra MoMA i New York til Viktoria og Albert Museum i London til Morsø Kunstforening. Dette understreger blot, hvor alsidig og verdensomspændende en kunstner, Per Arnoldi er.

Nomineringer og priser
Gennem sit liv som kunstner har Arnoldi modtaget IG-prisen i 1982, Toulouse Lautrec-prisen i 1985, Høyens Medalje i 1991, Eckersbergs Medalje i 2000 og ikke mindst Modersmål-prisen i 2011.

Værker til salg hos Bruun Rasmussen
Hos Bruun Rasmussen gør vi en dyd ud af at have værker til salg, der vækker interesse og er aktuelle for de kunstinteresserede. Her kan du løbende holde øje med de værker fra Per Arnoldi, vi har til salg.

Er du sælger, kan du her læse vores guide til salg gennem Bruun Rasmussen.